Filmele Disney afectează copiii în moduri nebănuite. Un studiu a demonstrat de ce sunt dăunătoare
Superproducțiile Disney au captivat copiii de generații întregi, mulți dintre ei visând să arate „la fel de frumos ca o prințesă” într-o zi. Oamenii de știință spun că Cenușăreasa și Aurora se numără printre nenumăratele personaje care sunt dăunătoare pentru stima de sine a băieților și fetelor.
Albă ca Zăpada, rol negativ pentru copii
O nouă cercetare, condusă de Universitatea din California, a făcut lumină asupra legăturii dintre forma corpului prințesei preferate a unui copil și încrederea în sine a acestuia. Aurora, Albă ca Zăpada și Cenușăreasa au fost considerate ca având o influență „mai puțin pozitivă” asupra stimei de sine a unui copil.
În schimb, copiii care le idolatrizează pe Merida sau Moana au avut mult mai multe șanse de a avea încredere în ei, datorită tipurilor lor corporale mai „realiste”.
„Prințesele Disney sunt prezentate copiilor ca personaje aspiraționale. De exemplu, prințesele Disney sunt adesea descrise ca fiind extrem de subțiri, iar subtilitatea lor este adesea asociată cu dorința lor (de exemplu, Albă ca Zăpada este menționată ca fiind cea mai frumoasă dintre toate, iar Aurora este binecuvântată cu darul frumuseții în filmele respective)”, au scris autorii studiului.
În cadrul analizei lor, cercetătorii au examinat un set de date de 61 de filme Disney, cu un total de 112 personaje clasificate în funcție de mărimea corporală. În general, prințesele din filmele mai vechi ale Disney au fost catalogate ca având siluete „subțiri”, în timp ce personajele mai moderne, precum Merida, au fost încadrate în categoria „de dimensiuni normale”.
Un grup de părinți a fost apoi întrebat cu ce prințesă se identifică cel mai bine copilul lor, pe lângă alte întrebări referitoare la stima de sine percepută de acesta.
Cele mai influente prințese Disney
Prințesa Elsa din „Frozen” a fost câștigătoarea clară atât în rândul băieților, cât și al fetelor, 76 și, respectiv, 94 dintre ei considerând-o drept preferata lor. Între timp, Moana, cu dimensiuni „realiste”, a ocupat locul al doilea, în timp ce prințese ultra-subțiri precum Elsa, Anna și Jasmine au fost, de asemenea, incluse în top 10.
În general, experții au constatat că este mai probabil ca unii copii să aibă o perspectivă pozitivă asupra stimei lor de sine dacă prințesa lor preferată avea dimensiuni medii.
Acest lucru a fost valabil atât pentru băieți, cât și pentru fete, dar cercetările anterioare indică faptul că băieții ar putea fi chiar mult mai influențați de prințesele Disney.
Psihologul, Catherine Hallissey, a declarat pentru MailOnline că astfel de personaje pot influența atitudini îndelungate, chiar dacă acest lucru trece neobservat.
„Copiii și adulții sunt influențați de tot ceea ce se află în mediul lor, astfel că, dacă un copil se joacă cu un anumit tip de jucărie, aceasta îi va influența gândurile și atitudinile’, a spus ea.
„Dacă acea jucărie este o versiune idealizată a frumuseții, acest lucru va avea un impact asupra percepției copilului despre frumusețe și, prin extensie, asupra modului în care simte că se ridică la nivelul acestei versiuni idealizate a frumuseții”, a completat psihologul, conform Daily Mail.
Personajele Disney benefice pentru copii
Ca urmare a constatărilor, autorii consideră că personajele de dimensiuni medii sunt cele mai benefice pentru copii – acționând ca un „context protector” pentru stima lor de sine.
Aceștia au scris: „În mod specific, reprezentările dimensiunilor corporale ale prințeselor par să aibă un impact deosebit asupra copiilor mici, deși analizele noastre sugerează că, poate, prințesele slabe nu sunt neapărat dăunătoare pentru copiii mici.
În schimb, constatările noastre sugerează că prințesele cu dimensiuni corporale medii creează un context protector pentru stima corporală a copiilor, mai ales atunci când aceștia se implică cu aceste prințese prin intermediul jocului de prefacere.”
„Aceste constatări prezintă o nuanță mai mare pentru înțelegerea noastră a efectului angajamentului mediatic asupra dezvoltării stimei corporale și a stereotipurilor la copii, permițându-ne să înțelegem mai bine modul în care prințesele din filmele Disney pot juca un rol în viața și creșterea copiilor”, mai arată studiul.